HOUTINTERIEUR

ALLES VOOR PARKETVLOEREN, PLANKENVLOEREN, WANDEN EN PLAFONDS

Carnotstraat 112 - Antwerpen - Tel. 03/236.09.15

Bel voor GRATIS offerte
0494/21.01.42
of 03/236.09.15
SHOWROOM
Alle dagen van 10 tot 18 uur
Middagsluiting van 12u15 tot 13u30
Zondag en Maandag gesloten

Alles over laminaat leggen

De laminaatvloer is in. Het ziet er naar uit dat dit een klassieker zal blijven. In het algemeen is de laminaat prijs voordeliger dan deze van parket. Vele consumenten willen dan ook laminaat leggen. Hierbij is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Daarom geven we in dit artikel wat meer informatie over het vrij uitgebreide laminaat gamma dat u bij Houtinterieur Antwerpen kan vinden.

Wat moet u weten over laminaat kopen

Voor u denkt aan laminaat leggen of laten leggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van een aantal kenmerken die te maken hebben met laminaat parket.

Eerst en vooral is laminaat niet hetzelfde materiaal als klassiek parket. Een laminaatvloer heeft een andere samenstelling dan parket. Laminaat parket ziet er anders uit én kent een kortere levensduur.

Klassiek parket gaat gemakkelijk 40 jaar mee. De levensduur van een laminaatvloer bedraagt ongeveer de helft. Voor een aantal mensen zal de keuze op basis van dit gegeven snel gemaakt zijn. Toch lijkt laminaat parket op dit moment vaak populairder te zijn dan klassiek parket. Daar zijn een aantal redenen voor. Deze willen we u natuurlijk niet onthouden.

Wat zijn de voordelen van een laminaatvloer?

Een laminaatvloer mag dan een veel minder warme uitstraling hebben dan parket en een minder lange levensduur, toch heeft laminaat parket tal van voordelen. Het laminaat gamma is bijvoorbeeld heel wat groter dan dat van parket. Zo bestaat laminaat parket in verschillende designs. Dit heeft voor gevolg dat u kunt kiezen tussen heel wat meer tekeningen en ontwerpen dan bij klassieke parketvloer.

Laminaat is werkelijk zeer veelzijdig materiaal. Het gaat dan misschien wel minder lang mee, toch is het met zijn levensduur van 20 jaar (minimum) nog steeds een duurzaam materiaal. Bovendien vergt laminaat veel minder onderhoud dan klassiek parket. U hoeft geen olie te gebruiken of te boenen. Laminaat kunt u gewoon dweilen net zoals u dat met keramiek tegels zou doen.

Wat zijn de nadelen van een laminaatvloer?

Vaak wordt vermeld dat laminaat parket minder duurzaam is dan traditioneel parket. Dit heeft grotendeels met de bovenlaag van het laminaat te maken. Als die van goede kwaliteit is, kan dit de levensduur van laminaat parket zeker verlengen. De kwaliteit van deze bovenlaag is dus van groot belang. Het is immers niet mogelijk om de bovenlaag te schuren of te renoveren zoals bij parket wel het geval is. Laminaat kopen, betekent dus in de meeste gevallen dat u altijd voor de beste kwaliteit dient te kiezen.

Waaruit bestaat het laminaat gamma

Wie denkt aan laminaat leggen, kan een keuze maken uit een heus laminaat gamma.

Momenteel bestaan er diverse laminaatmerken die allemaal een verschillend product op de markt brengen. Los van de merknamen willen wij u een overzicht geven van het complete laminaat gamma dat u op de Belgische markt kunt vinden.

 • Laminaat met kliksysteem
 • Verschillende dessins
 • Driedimensionaal laminaat
 • Badkamer laminaat
 • Keuken laminaat
 • Woonkamer laminaat
 • Laminaat met houtdecor
 • Design laminaat
 • Laminaat met kunstopdruk

Voo wie laminaat wil kopen is er dus keuze genoeg. Beter dan bij sommige houten vloeren kan u met een laminaatvloer uw eigen persoonlijkheid en interieurstijl makkelijker uitdrukken. Dit is wellicht de grootste reden waarom deze vloerbedekking zo populair is en parket in populariteit dreigt voorbij te steken.

Laminaat badkamer

In tegenstelling tot de klassieke houten vloer kunt u laminaat ook in de badkamer gebruiken. Dit is te danken aan de toplaag die bestand is tegen vocht. Om dit mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van een waterafstotende technologie.

Laminaat leggen lijmen
laminaat leggen al halfweg
Laminaat op Wikipedia

Zelf laminaat leggen

Nu we een overzicht hebben gegeven over alle mogelijkheden en toepassingen van een laminaatvloer is het tijd om meer informatie te geven over laminaat leggen.

Laminaat leggen is een klus waarover je online vele tips en instructies kunt vinden. De meeste zijn logisch en lijken niet al te moeilijk om uit te voeren.

Wie laminaat koopt, vindt trouwens instructies hoe laminaat te leggen in de verpakking.

Uiteraard begint u met de planken plat op de grond te leggen. De onderdelen tegen de muur zetten, is geen goed idee. Zo gaan de planken of onderdelen scheef trekken en krijgt u geen mooi gelijkmatig resultaat.

Wanneer je de instructies grondig leest en/of naar een instructie-video kijkt, lijkt het allemaal niet zo moeilijk en durft u het wel aan.

Vóór het laminaat leggen, is het nodig om het materiaal te laten wennen aan het klimaat in uw woning. Nadien is het de beurt aan de ondervloer. Laminaat wordt immers op een ondervloer gelegd. Zulk een ondervloer is noodzakelijk om eventuele oneffenheden van de bestaande vloer weg te werken.

Tot zover zijn de instructies nog altijd goed te volgen. Vervolgens is het ogenblik aangebroken dat u echt laminaat moet leggen.

Daarvoor hebt u onder meer nodig:

 • een laminaatzaag
 • een afkortzaag of een decoupeerzaag
 • een aanslagblok
 • een aanslaghoek
 • een hamer

Als u bij het lezen van deze woorden een beetje het noorden verliest, dan is de kans groot dat u niet bent weggelegd om te beginnen aan laminaat leggen. De meeste mensen hebben wel een hamer in huis. De andere gereedschappen zijn al heel wat minder courant aanwezig in de meeste huishoudens.

Indien u zit na het lezen van de instructies of na het bekijken van een uitlegvideo onzeker voelt, dan doet u er goed aan om laminaat leggen over te laten aan een professional of aan een doorgewinterde doe-het-zelver die deze klus al eerder heeft geklaard. Het is geen schande om het leggen van laminaat aan een ander over te laten.

Laminaat laten leggen

Laminaat laten leggen door een gespecialiseerde firma of door een vakman omdat u het zelf niet aandurft, is geen schande. Zo bent u er namelijk zeker van dat het afgeleverde werk goed is van kwaliteit. Dit draagt trouwens ook bij tot de levensduur en u kunt er zeker van zijn dat het resultaat er mooi zal uitzien.

Wat kost het plaatsen van laminaat? Prijs vragen kan altijd, maar wij kunnen u alvast een goede indicatie geven. De prijs wordt meestal berekend per vierkante meter.

Wilt u een exacte prijs hebben, dan doet u er goed aan om bij Houtinterieur een gratis offerte aan te vragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

De meeste bedrijven die laminaat plaatsen, werken met een basisprijs. Afhankelijk van de situatie bij u thuis of op de werkvloer kunnen daar extra kosten bijkomen. Dat is ook de reden waarom wij altijd bij u thuis komen kijken.

Behalve de kosten voor het laminaat leggen moet u ook rekening houden met het plaatsen van de ondervloer. Laminaat leggen vereist de nodige nauwkeurigheid en daardoor kan de prijs variëren.

Er wordt ook rekening gehouden met plinten en met de manier van laminaat leggen zelf. Meestal wordt voor diagonaal laminaat leggen een meerkost aangerekend.

Wilt u meer weten over de prijs die u zal dienen te betalen voor laminaat leggen? Dan kunt u ons altijd contacteren. Dan komen wij ter plaatse de situatie en de omstandigheden bekijken. Zo kunnen wij een gepersonaliseerde offerte uitbrengen. Dit gebeurt altijd op vrijblijvende basis en zodoende bent u niet meteen gebonden aan de verplichting om met ons bedrijf in zee te gaan.

Laminaat leggen doet u, als het goed gebeurt, maar eens in de 25 jaar. Net daarom moet dit werk kunnen gebeuren op basis van vertrouwen.

Laminaat leggen in leefruimte