HOUTINTERIEUR

ALLES VOOR PARKETVLOEREN, PLANKENVLOEREN, WANDEN EN PLAFONDS

Carnotstraat 112 - Antwerpen - Tel. 03/236.09.15

Bel voor GRATIS offerte
0494/21.01.42
of 03/236.09.15
SHOWROOM
Alle dagen van 10 tot 18 uur
Middagsluiting van 12u15 tot 13u30
Zondag en Maandag gesloten

Bamboe parket

Bamboe parket is zoals de naam al doet vermoeden, parket dat vervaardigd werd uit bamboe. Bamboe is duurzaam en ecologisch materiaal dat qua stevigheid zeker geschikt is om parketvloer uit te vervaardigen. Bamboe staat in onze contreien bekend als een evasieve soort, maar wanneer het over materiaal gaat om vloeren uit te vervaardigen is deze eigenschap eerder een troef dan een nadeel.

Waarom kiezen voor bamboe parket in plaats van conventioneel parket?

Bamboe (caramel) in living
Bamboe in keuken
Bamboe (supreme) Houtinterieur Antwerpen

Uiteraard bent u ervan op de hoogte dat parket gemaakt wordt van hout. Dit oogt mooi en klassevol, maar het heeft wel een groot nadeel. Om parketvloeren te kunnen blijven produceren is het jammer genoeg nodig om heel veel bomen te kappen.
Gezien de problematiek rond ontbossing, klimaatverandering en opwarming van de aarde, is het nodig om een volwaardig alternatief voor hout te vinden. Omwille van zijn uitstekende kwaliteit is bamboe een waardig vervanger voor de klassieke houten parketvloer.

Wat is bamboe eigenlijk?

Bamboe wordt vaak geassocieerd met Japan, Aziƫ en het Verre Oosten. De bamboe plant is afkomstig uit subtropische of tropische gebieden. De naam bamboe parket klinkt ook exotisch, maar eigenlijk is bamboe gewoon een grassoort. In tegenstelling tot het gras in onze tuin, is bamboe robuust en stevig, en doen de 'grassprieten' ervan denken aan kaarsrechte boomstammen met een houtstructuur.

Bamboe wordt vaak verguisd als zijnde een evasieve soort die in ons land niet thuishoort. Deze plant wordt door de milieubeweging bijna letterlijk buitengekeken. Toch is deze plant zeer nuttig als grondstof voor bamboe parket omdat deze grassoort zeer snel groeit, en dezelfde eigenschappen vertoont als hout. Hierdoor is er automatisch minder gevaar voor ontbossing. Deze plant groeit zo snel dat gekapte planten snel terug aangroeien, waardoor de voorraad steeds vervangen kan worden. Een bamboeplant groeit al gauw 30 cm tot 50 cm per dag. Daar is geen enkele boom tegen opgewassen.

China, het belangrijkste bamboeland

Momenteel is China het land waar het meeste bamboe voor industrieel gebruik geteeld wordt. Chinees bamboe wordt het meest gebruikt als voedselbron of als alternatieve houtsoort. De soort die hiervoor het meest gebruikt wordt, kreeg de Latijnse naam 'Phyllostachys pubescens'.

Bamboe voor parket is zowel afkomstig uit bossen als uit Chinese landbouwplantages. 30% van alle commerciƫel geteelde bamboe is afkomstig uit China. Dit wil zeggen dat dit gewas een bron van inkomsten is voor een groot deel van de plattelandsbevolking en landbouwers in deze onmetelijke opkomende economie.

Waarom is bamboe parket zo ecologisch verantwoord?

Alhoewel bamboe een evasieve plant is die bij ons veelal als onkruid wordt gecatalogeerd, is bamboe als materiaal voor parket, uitermate ecologisch verantwoord. Een bamboebos is op vijf jaar helemaal volgroeid. Dit is een peulschil in vergelijking met onze inheemse houtsoorten die daar tientallen tot honderden jaren over doen. Bovendien gaat bamboe wanneer het deskundig gekapt wordt, vlugger groeien. Met andere woorden: het exploiteren van een bamboebos of plantage zal zeker niet tot ontbossing leiden. In tegendeel, het deskundig beheer zal ervoor zorgen dat de plant nog beter gaat groeien. De productie van bamboe draagt dus bij tot het behoud en het verder uitbouwen van de talloze soorten.

Decoratief bamboe

Wie bamboe zegt, denkt waarschijnlijk aan Japans minimalistisch design. Maar u kunt er ook andere kanten mee. Bamboeparket heeft een unieke tekening die gebruikt kan worden in tal van hedendaagse designtoepassingen. Wie voor deze parketsoort kiest is in ieder geval met zijn of haar tijd mee. Bamboeparket is verkrijgbaar in diverse patronen en kleuren. Daarnaast zorgt de compacte structuur van de vezels voor zowel hardheid als stabiliteit. In tegenstelling met parket uit diverse houtsoorten, krimpt bamboeparket niet, waardoor het zeker stabieler blijft dan conventioneel parket.

Uitgebreid assortiment bamboe parket

Bamboe parket bestaat, net zoals parket uit hout, in verschillende soorten die allemaal prat gaan op hun verschillende kwaliteiten en structuren. Daarom biedt ook bamboe parket u een ruime keuze aan kwaliteit, prijsklasses, en structuur.

Vernieuwend en duurzaam

Bamboe parket is zowel vernieuwend als duurzaam en moet op het gebied van kwaliteit niet onderdoen voor conventioneel parket. Bij hout zijn de nerven en de tekening van het hout heel belangrijk. Bij bamboe moet u vooral letten op de ringen die als knopen te zien zijn op het vloeroppervlak. Dit zorgt ondermeer voor het eigentijds effect.

Wie meer van klassieke houtnerven houdt, kan kiezen voor een meer klassieke versie die de vergelijking met klassiek houten parket kan doorstaan. Bamboe parket is uitermate sterk en een parketvloer uit bamboe is zeer geschikt voor intensief gebruik. Het is minder onderhevig aan slijtage dan houten parket en krasvrij. Dit maakt dat bamboeparket zeker een aanrader is voor wie een duurzame investering wil doen.

De prijs van bamboe parket

Omdat het volop en blijvend geproduceerd kan worden, is bamboe parket voordelig in prijs en kan het blijvend geproduceerd worden. De voorraad is werkelijk onuitputtelijk. In combinatie met de voordelige prijs, ziet het er naar uit dat bamboe parket een blijver is. Als vakmensen kunnen we bij Houtinterieur dit product alleen maar aanbevelen!

Meer over parket renoveren.