HOUTINTERIEUR

ALLES VOOR PARKETVLOEREN, PLANKENVLOEREN, WANDEN EN PLAFONDS

Carnotstraat 112 - Antwerpen - Tel. 03/236.09.15

Bel voor GRATIS offerte
0494/21.01.42
of 03/236.09.15
SHOWROOM
Alle dagen van 10 tot 18 uur
Middagsluiting van 12u15 tot 13u30
Zondag en Maandag gesloten

Plankenvloeren

Een plankenvloer geeft uw huis een bijzonder cachet. Houdt u van een plankenvloer in uw huis, of houdt u ook zoveel van oude herenhuizen waar plankenvloeren vaak deel uitmaken van de typische interieurkenmerken van oude woningen? Dan bent u er waarschijnlijk voor gewonnen om in uw woning in de oude stijl, ofwel een plankenvloer aan te leggen ofwel een oude plankenvloer te restaureren.

Houtinterieur Antwerpen is een bedrijf dat reeds 28 jaar met de grootste zorg plankenvloeren herstelt, plaatst of restaureert. Wij geven u graag wat meer informatie rond planken vloeren.

Waar moet u aan denken wanneer u kiest voor een houten vloer?

Wie resoluut kiest voor een plankenvloer, kiest meteen ook voor hout. Hout geeft sowieso een warm gevoel aan uw interieur. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onbedekte houten vloer, waarbij het uitzicht van het hout zeer belangrijk is. Daarbij is het noodzakelijk om de kenmerken en voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten te kennen.

Verschillende houtsoorten voor een plankenvloer

Verschillende houtsoorten worden gebruikt om een houten vloer te leggen. De meest voorkomende houtsoorten hiervoor zijn grenen, eiken of vuren. Ieder van deze houtsoorten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het meest bekend is natuurlijk de stijlvolle massieve eiken vloer. Vuur en greenhout zijn ook veel gebruikt, maar het is duidelijk dat iedere houtsoort zijn eigen gebruik kent.

Plankenvloer uit grenenhout

Wat is grenenhout? Grenenhout is hout van de grove den, en meteen ook de houtsoort die het meest gebruikt wordt in Vlaanderen. Grenenhout is iets harder dan het zacht vurenhout en heeft een mooie tekening. Dat maakt het meteen ook geschikt om gebruikt te worden voor een plankenvloer omwille van het mooie decoratieve effect. Deze houtsoort is iets minder hard dan eik maar toch steviger dan vuurhout.

Plankenvloer uit vuurhout

Vuurhout is sparrenhout. Het is zacht hout en het minst duurzame van de houtsoorten die gebruikt worden voor plankenvloeren. Het is wel geschikt om geverfd en gebeitst te worden, en is daarom een aanrader voor wie een houten vloer wil verven. Deze houtsoort kan gebruikt worden voor vloeren, maar het meest wordt er gekozen voor een eiken plankenvloer.

Eiken plankenvloer

De meeste mensen zijn bekend met de eiken plankenvloer. Plankenvloeren uit eikenhout zijn volgens ons de meest gegeerde en degelijke van de houten vloeren. Eik is stevig hout dat tegen een stootje kan en daarom een grote draagkracht heeft. Eikenhout is duurder dan andere houtsoorten, maar u krijgt hier zeker een heleboel meerwaarde voor terug: een eiken plankenvloer is duurzaam en gaat aanzienlijk langer mee dan grenenhout of vuurhout. Daarom is eikenhout zijn meerprijs meer dan waard.

barolo plankenvloeren
rustiek interieur met plankenvloer
plankenvloeren (barolo)

Hout biedt variatie

Wie kiest voor een plankenvloer, kiest niet alleen voor het materiaal, maar ook voor de mogelijkheden die dit materiaal biedt.

Een geschilderde houten vloer

Een houten vloer kan beschilderd worden in een kleur naar uw keuze die het best bij uw interieur, smaak of stijl past. Zo kan hout gebruikt worden in een klassiek, modern of etnisch getint interieur.

U doet er wel goed aan om het advies van een specialist zoals Houtinterieur in te winnen. Zo kunnen wij u vertellen welke houtsoort het best geschikt is voor een plankenvloer die u wil overschilderen.

Een gebeitste houten vloer

Door een houten vloer te beitsen, kunt u uw vloer een bijzonder cachet geven. Beits laat toe een vloer een kleur te geven en tegelijkertijd de structuur van het hout tot zijn recht te laten komen. Wanneer u ervoor kiest om een plankenvloer te beitsen, doet u er best aan om een kleur beits te kiezen die past bij uw interieur.

Een geverniste houten vloer

Een houten vloer vernissen, zorgt ervoor dat het hout een beschermende laag krijgt en dat u toch van de natuurlijke houtkleur blijft genieten. Vraag raad aan de vakman van Houtinterieur wanneer u informatie wilt over welke vernis hier het best gebruikt kan worden.

Een blanke houten vloer

Een blanke houten vloer is een vloer waarbij het natuurlijke hout niet van een verf, beits of vernislaag voorzien werd. Zo is uw vloer op en top puur natuur. Deze werkwijze is geschikt voor zowel moderne als klassieke interieurs. Uw vakman van Houtinterieur kan u met raad en daad bijstaan i.v.m. de verzorging en behandeling van een blanke plankenvloer.

Zoals u kunt merken is een plankenvloer een zeer veelzijdige vloer die bovendien ook nog eens diverse mogelijkheden biedt op het gebied van decoratie of gebruik van vloerbedekking en tapijten.

Oude plankenvloeren

Wanneer u in een reeds bestaand huis verbouwingen uitvoert en er is een plankenvloer aanwezig, dan is de kans groot dat u deze wil behouden. Bestaande plankenvloeren hebben hun charme. Ook al is de staat waarin de plankenvloer zich bevindt, misschien niet zo goed, er zijn altijd mogelijkheden om deze te restaureren. Dit onderwerp wordt besproken in een volgend artikel.

Vraag hier uw GRATIS offerte.