HOUTINTERIEUR

ALLES VOOR PARKETVLOEREN, PLANKENVLOEREN, WANDEN EN PLAFONDS

Carnotstraat 112 - Antwerpen - Tel. 03/236.09.15

Bel voor GRATIS offerte
0494/21.01.42
of 03/236.09.15
SHOWROOM
Alle dagen van 10 tot 18 uur
Middagsluiting van 12u15 tot 13u30
Zondag en Maandag gesloten

Parket renovatie

Parket renoveren is een discipline apart die zeker de moeite waard is. Oude parketvloeren hebben vaak mooie tekeningen en bijzondere structuren. Vaak gaat het om stille getuigen uit een bepaald tijdperk die het verdienen om bewaard te blijven.

In oude huizen kan het voorkomen dat parketvloeren lange tijd verwaarloosd werden of dat de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid een negatieve invloed hadden op het parket. Dan is het zaak om zo vlug mogelijk de vakman te laten ingrijpen en het parket te renoveren. Dit kunt u doen door parket te reinigen of te laten behandelen door een professioneel zoals Houtinterieur Antwerpen.

Hoe kan parket behandeld worden

Er bestaan verschillende manieren waarop parket gerenoveerd of behandeld kan worden. Soms wordt ervoor gekozen om parket een beschermende of gekleurde laag te geven waardoor een oude vloer opeens een nieuw elan krijgt.

Parket dat aan de onderkant behandeld wordt, kan op deze manier een beschermende laag krijgen tegen opstijgend vocht.

Bij parket wordt vaak gekozen voor diverse producten. Voorbeelden zijn lak, olie, hardwaxolie, beits en was. Deze beschermlagen zijn aan slijtage onderhevig. De lak, hardwax(olie) of was laag is vaak na 5 tot 10 jaar toe aan een schuurbeurt. Dit werd reeds behandeld in ons artikel over parket schuren.

Lakken van parket

Wie ervoor kiest om de parketvloer te gaan lakken, doet er best aan om ervoor te zorgen dat de vloer vrij is van stofresten en vet. Om een goed resultaat te krijgen, wordt aangeraden om de vloer af te nemen met een vochtige doek. Om parket te lakken wordt acryllak aangeraden. Dit is duurzame lak, die lang meegaat en beschermt tegen slijtage. Deze lak is geurloos en droogt snel. Dit is een ideale manier om parket te renoveren.

Parket oliën

Parketolie werkt anders dan lak. Het legt geen beschermende bovenlaag aan, maar dringt in het hout in. Hier wordt dus van binnenuit, in de diepte gewerkt. Het hout blijft ademen en blijft er natuurlijk uitzien. Uw vloer gaat hier echt door opleven.
Ondanks het feit dat er geen beschermlaag is, blijft uw vloer met parketolie zowel water- als vetafstotend. Het is mogelijk om parketolie in combinatie met een kleureffect te gebruiken. Dit geeft een echt bijzonder effect bij de renovatie van uw parket.

Parketvernis

Parketvernis is een andere mogelijkheid om uw parket te behandelen. Zo wordt uw vloer zowel water als vlekbestendig en kunt u blijven genieten van de originele structuur van het hout. Parketvloeren worden meestal gevernist om de vloer te beschermen op plaatsen en kamers waar mogelijk vloeistoffen en voedingswaren kunnen gemorst worden.
De dunne maar duurzame beschermlaag zal er voor zorgen dat ongewenste materialen niet op het hout zelf kunnen belanden. Dit zorgt voor een renovatie met een langdurige werking.

Boenwas voor parket

Dit is een klassiek middel om parket te renoveren dat reeds decennia lang mee gaat. Soms wordt het geassocieerd met lang vervlogen tijden. Boenwas is echter allesbehalve uit de mode en wordt ook nu nog veel gebruikt.

Boenwas voor parket is een natuurproduct dat bestaat uit bijenwas en terpentijn. Het zorgt er voor dat uw vloer bestand is tegen slijtage. De boenwas heeft een karakteristieke geur en geeft uw vloer een glans die zijn gelijke niet kent.

Parket kleuren

Wie van bijzondere effecten houdt, kan ervoor kiezen om bij het renoveren het parket in te kleuren. Kleuringen van parketvloeren zijn doorgaans doorzichtig, waardoor de tekening van het hout niet verloren gaat, maar door middel van een kleur een bijzondere sfeer in huis gecreëerd kan worden.

U kunt parket kleuren met verschillende producten zoals beitsen, logen en gekleurde olie. Ieder product vereist een andere techniek om het aan te brengen. Bij twijfel doet u het best beroep op een vakman. Houtinterieur zal u hier graag adviseren.

Parket reinigen

Ondanks de beste behandelingen en de beste voorzorgen, kan het voorkomen dat een parketvloer na een tijd vuil wordt. Dan is het uiteraard tijd om de vloer te reinigen en te renoveren. Hoe kan u het best parket reinigen? Kan dat op dezelfde manier als een linoleum of balatum vloer? Hoe pakt u dit het best aan?

Er bestaan verschillende manieren om parket te reinigen. Eén van deze manieren is inderdaad om water en parketzeep te gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat u ook zeep gebruikt, want anders kan het gebeuren dat de vloer gaat uitlogen. Dit wil zeggen dat de beschermende laag gaat verdwijnen en de vloer er dan droog en vuil gaat uitzien.
Dat is uiteraard het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. Parketzeep zal de vloer grondig reinigen en voeden, waardoor de glans behouden blijft en vlekken afstoot.Verder moet u er op letten dat u geen microvezeldoeken gebruikt bij het onderhoud van parket. Het oppervlak van het hout wordt hier namelijk ruw door.

Reinigen van vlekken op parket

Wanneer u uw parketvloer goed onderhoudt, zult u normaal geen problemen ondervinden om vlekken van uw parket te verwijderen. Gewone vlekken kunnen met water en parketzeep verwijderd worden. Bij hardnekkige vlekken zal er geschuurd moeten worden. Parket schuren is trouwens eveneens een manier om uw parket te renoveren. Meer informatie over het schuren van parket kunt u vinden in ons artikel hierover.

Meer over parket.

renovatie parket schuren
parket renovatie en schuren
parket renovatie