HOUTINTERIEUR

ALLES VOOR PARKETVLOEREN, PLANKENVLOEREN, WANDEN EN PLAFONDS

Carnotstraat 112 - Antwerpen - Tel. 03/236.09.15

Bel voor GRATIS offerte
0494/21.01.42
of 03/236.09.15
SHOWROOM
Alle dagen van 10 tot 18 uur
Middagsluiting van 12u15 tot 13u30
Zondag en Maandag gesloten

De kwaliteit van een vloer met houten planken

Waarom kiezen voor houten planken?

Een houten vloer heeft zijn charme. Hout is een warm materiaal en doet het zeer goed in een klassieke setting. Tegelijk heeft dit materiaal tal van mogelijkheden. De meest klassieke houten vloer bestaat uit rechte panelen van eiken planken. Verder kunt u uiteraard ook kiezen voor laminaat of parket.

In dit artikel willen we u wat meer informatie geven over de troeven en de herkomst van de traditionele houten vloer en de houtsoorten die daarvoor worden gebruikt.

Welke eiken worden gebruikt voor een houten vloer?

Bij houten planken denken we in eerste instantie aan eiken planken. De eik is een inheemse houtsoort en staat bekend om zijn duurzaamheid. Toch bestaat er zeer veel verschil in kwaliteit als we het hebben over eiken planken. Hoe langzamer de eik groeit, hoe beter de kwaliteit van de houten panelen zal zijn die er later uit vervaardigd worden.

Dit duurzaam hout is afkomstig uit landen met een iets kouder klimaat dan onze contreien. Deze soort van eik staat garant voor een lange levensduur en kan worden herkend aan jaarringen die op een korte afstand van elkaar staan. Dit is het hout waar houten planken uit worden vervaardigd voor een houten vloer van hoge kwaliteit.

Verder kunt u kwaliteitsvolle houten planken herkennen omdat ze bijna nooit aangetast worden door houtmijt. Ook is de kans klein dat u in deze houten panelen weren of knoesten zult aantreffen.

Een bijkomend voordeel van traag groeiend eikenhout is dat de kans zeer klein is dat de eiken planken in uw houten vloer na verloop van tijd zullen trekken. Traag groeiend hout wordt niet alleen gekenmerkt door een mooier uitzicht en een langere levensduur. Dit is ook sterker hout dat tegen een stootje kan.

houten planken Houtinterieur (barolo)
houtinterieur-bardolini
houtinterieur-brunello

Alternatieven voor eiken planken

Behalve eiken planken worden ook andere houtsoorten gebruikt om te worden verwerkt tot houten vloeren. De meest gebruikte houten planken voor een vloer zijn trouwens houten panelen uit dennenhout. Er wordt dan in de meeste gevallen gesproken van vurenhout of grenenhout. Dit is zacht hout dat wordt gekenmerkt door de tekening die altijd in het hout aanwezig is. Dit soort van houten panelen hebben in feite kwaliteiten die bijna helemaal tegengesteld zijn aan deze van eiken planken.

Deze houten vloer zal zacht zijn in plaats van hard. Hierdoor wordt het geheel minder duurzaam. Het is echter belangrijk om weten dat dit soort van houten vloer kwalitatief minder waard is. Deze houtsoorten zijn minder duurzaam, maar worden nog steeds veel gebruikt. Als specialisten hebben we hiertegen geen bezwaar, zolang de consument op de hoogte is van het verschil in kwaliteit van deze houtsoorten.

Deze zijn nog altijd prima geschikt indien ze worden gebruikt voor kamers en ruimten waar de vloer minder te lijden heeft onder intensief gebruik. Wie houdt van de tekening in het hout, zal vuren of grenen hout decoratief vinden. Wie een houten vloer nodig heeft in een kamer of ruimte die intensief wordt gebruikt of voortdurend wordt betreden, doet er beter aan om te kiezen voor eiken planken.

Aarzel niet en vraag een gratis offerte aan uw vakman Houtinterieur Antwerpen.